Home Servicii Intrebari Tur virtual Chestionar Contact EN
 

Intrebari

Intrebare:
Cand si in ce conditii se recolteaza proba de sange?

Raspuns:
Proba de sange se preleveaza dimineata pe nemancate. Ingestia de alimente (inclusive ceai, cafea sau suc) poate influenta valorile majoritatii analitilor. De asemenea masa din seara precedenta prelevarii probei de sange trebuie sa fie pana in ora 19:00 si neconsistenta. In cazul determinarii PSA/ fPSA prelevarea se face dupa 7 zile de la ultimul tuseu rectal. Anumiti parametri trebuie determinati in anumite zile ale lunii sau momente ale zilei, la recomandarea medicului. In cazul in care administrarea unui medicament nu poate fi amanata dupa momentul recoltarii laboratorul trebuie informat.
Dupa prelevarea probei de sange tineti bratul intins apasand cu degetele de la cealalta mana tamponul de vata pe locul intepaturii, fara sa frecati, doar mentinand ferm presiunea timp de 5 minute. Nu indoiti bratul. Nu parasiti clinica inainte de oprirea sangerarii. Daca sangerarea nu s-a oprit dupa trecerea celor 5 minute adresati-va cadrului medical care va recoltat sau a altuia din apropierea dumneavoastra.

Intrebare:
Cum se recolteaza corect proba de urina pentru examenul urocultura?

Raspuns:
Trebuie folosit un recipient steril care se procura de la farmacie sau de la laborator. Nu folositi recipiente din gospodarie sau altele decat cel mentionat, altfel examenul isi pierde valoarea. Se va efectua inainte igiena locala cu apa si sapun.
Se recomanda recoltarea primei urini de dimineata; in cazul in care lucrul acesta nu se poate realiza, trebuie asteptat pentru recoltare 3-4 ore dupa mictiune.
Prelevarea se efectueaza din jetul mijlociu direct in recipient steril (pahare din plastic sterilizate, cu capac, de unica folosinta). Volumul necesar unei examinari uzuale este de 10-15 ml.
In situatii speciale, urina se poate recolta direct din vezica prin punctie suprapubiana.
Prelucrarea probei trebuie facuta inainte de inceperea tratamentului cu antibiotice si in cazul in care este necesara urmarirea eficientei lui, recoltarea se repeta dupa 48-96 ore. Scaderea numarului de germeni sau disparitia lor constitue un indiciu mai pretios decat simptomatologia subiectiva. Aspectul urinii, apreciat in momentul recoltarii sau imediat dupa aceasta, nu poate oferi indicatii certe asupra continutului in germeni. Astfel o urina clara poate contine un numar semnificativ de germeni, in timp ce constatarea unei turbiditati nu inseamna intotdeauna infectie. Turbiditatea poate fi cauzata si de precipitarea elementelor in solutie ( fosfati, urati, carbonati), fenomen care apare mai ales la rece.

Intrebare:
Cum se preleveaza proba pentru examenul coproparazitologic?

Raspuns:
Examenul coproparazitologic se va efectua intotdeauna inaintea examenului radiologic in care se foloseste sulfatul de bariu. Probele de materii fecale care contin bariu, caolin, compusi de bismut, uleiuri minerale, ce creeaza mici particule refractile, ingreuneaza examenul morfologic. Trebuie sa se faca recoltarea din scaunele emise spontan, fara administrare de purgative, cu ajutorul linguritei atasate dopului recipientului din plastic. Recipientul trebuie sa se inchida etans penrtu a nu se varsa continutul si a pastra umiditatea probei. Examenul morfologic trebuie efectuat in maxim 24 de ore de la prelevare. Pentru un examen coprologic de rutina se recomanda minimum 3 probe. Daca se suspecteaza o amibiaza se recomanda examinarea a 6 probe.

Intrebare:
Cum se recolteaza materiile fecale pentru determinarea sangerarilor oculte ? Trebuie tinut regim alimentar prealabil?

Raspuns:
Nu trebuie tinut regim alimentar, testele pe care le folosim sunt specifice hemoglobinei umane si nu interfera cu fierul si proteinele din alimente. Se respecta regulile de la examenul coproparazitologic recoltandu-se similar.

Intrebare:
Cum si cand se recolteaza secretiile vaginale si uretrale?

Raspuns:
Recoltare se face in cabinetul de ginecologie, la 48 de ore de la ultimul contact sexual sau tratament intravaginal. Se face anterior toaleta locala dar fara lavaj intravaginal.
Secretia uretrala se recolteaza inainte sau la minim doua ore de la mictiune, dupa 24 ore de la ultimul contact sexual.

Intrebare:
Ce conditii trebuie indeplinite la recoltarea exudatului faringian?

Raspuns:
Recoltarea trebuie sa aiba loc inainte sau dupa minim doua ore de la efectuarea igienei bucale (spalat pe dinti, folosirea apei de gura) si de manca. Este indicat ca recoltarea sa fie facuta in cabinetul ORL pentru a putea fi inspectata cavitatea bucala si a se recolta din zona de interes major pentru specialist.

 

Adresa cabinet

B-dul Matei Basarab nr.8-10, bl.P+8, Parter, Slobozia, jud. Ialomita

Telefon 0243.23.30.16, 0731.83.20.61

Email: analize-medicale@biomed.com.ro

medicina-dentara@biomed.com.ro

REZULTATE ONLINE

utilizator :


parola :


pacient
medic

  
 

copyright � BIOMED 2008